Schoon-en droogloopmatten
Waarom een schoonloopmat of droogloopmat?
De functies van schoonloopmatten en droogloopmatten zijn:
- Vocht en vuil verwijderen van schoenzolen.
- Voorkomen dat het vuil zich verder verspreid in het gebouw.
- Uw entree er verzorgd en schoon uit laten zien.
- Glijpartijen voorkomen.

Ongeveer 80% van het vuil in gebouwen wordt via loopverkeer naar binnen gelopen en verspreid. Het merendeel van dit vuil kan onderschept worden door het gebruik van matten. Hierdoor bespaart u ook nog eens op de kosten van schoonmaak(middelen) e.d.. De absorberende functie van de mat droogt schoenzolen, wat ook het risico op uitglijden vermindert. De onderkant van onze schoon- en droogloopmatten zijn gemaakt van rubber of vinyl. Dit zorgt voor een anti-slip functie die tevens vochtbestendig is. 

Welke schoonloopmat / droogloopmat is geschikt voor u?
U weet nu wat het nut is van een schoon- en droogloopmat, maar welke mat is het beste voor u? Dat is natuurlijk afhankelijk van de situatie. Dit is afhankelijk van de omgeving (binnen of buiten) en het loopverkeer.

BINNEN

Als u een mat voor binnen zoekt heeft u een absorberende mat nodig. Vervolgens moet u bepalen hoeveel loopverkeer er over de mat zal komen. Als er continu mensen in en uit lopen, zoals op een vliegveld, kunt u het beste kiezen voor een mat die geschikt is voor zeer frequent loopverkeer. De meest verkochte droogloopmatten voor binnen die geschikt zijn voor zeer frequent loopverkeer zijn de matten van het type Swisslon Plus. Deze mat is van de beste kwaliteit en superieur in vochtopname, vuilopvang en slijtvastigheid.  Bij entrees waar regelmatig mensen in en uit lopen adviseren wij de droogloopmatten voor frequent loopverkeer. Vaak kiezen onze klanten voor de stijlvolle, betaalbare en zeer functionele Polyplush mat. Is er niet veel loopverkeer? Kies dan voor de betaalbare, maar functionele “Polyplush Lite” of de “Heritage Rib Lite” droogloopmat.


BUITEN

Voor buiten kunt u kiezen voor een schoon- en droogloopmat van rubber of een mat met krullen van vinyl. De krullen van vinyl schrapen erg goed het vuil van schoenen, waardoor dit niet verder in het gebouw verspreid kan worden. Daarnaast is het flexibel, robuust en UV bestendig. Het is geschikt voor elk klimaat en het past zich aan elke ondergrond aan. Het vinyl absorbeert geen water. Een ander voordeel van de vinyl matten is dat deze vaak in verschillende kleuren leverbaar zijn, waardoor dit voor een mooiere uitstraling zorgt. Veel verkochte vinyl matten zijn de “CiTi” en de “Wayfarer” spaghetti matten.

De schoon- en droogloopmatten van rubber zijn gemakkelijk schoon te maken door het af te spuiten met water. Een veel verkochte rubber mat is de “Oct-O-Mat”. Deze heeft ronde gaten en verhoogde noppen aan de onderzijde, wat zorgt voor een perfecte drainage. Het nadeel van deze mat vergeleken met de vinyl matten is dat deze wat minder goed het vuil onder de schoenen vandaan schraapt. Een rubberen mat die wel erg goed het vuil onder de schoenen schraapt is de “Rubber Brush”. Deze heeft namelijk duizenden flexibele ‘vingers’ die de schoenzool reinigen.

Voor de beste opvang van vuil en vocht adviseren wij om bij een entree zowel binnen als buiten matten te plaatsen. Hierdoor gaat veel vuil en vocht al onder de schoenen vandaan voordat de mensen binnen zijn.

Mocht u na het lezen van dit artikel vragen of opmerkingen hebben, laat het ons weten!